Descrierea proiectului educativ nonformal EYP

 Informatii suplimentare pe retelele de socializare:

Pagina Facebook ‘European Youth Parliament Romania’ Romania https://www.facebook.com/eypromania

 Grupul Facebook de discutii ‘EYP Romania project’ https://www.facebook.com/groups/8570196486

 Instagram https://www.instagram.com/eypromania

email contact: eyp@eypromania.eu

              Parlamentul European al Tinerilor (European Youth Parliament – EYP) este un proiect educativ non-formal si apolitic, susținut de Parlamentul European și Comisia Europeană, si care funcționează sub patronajul onorific al dl.David-Maria Sassoli, Președintelui Parlamentului European, și al dnei Marija Pejčinović Burić , Secretar General al Consiliului Europei. Organizația urmărește educarea viitoarei generații de politicieni europeni care să ducă mai departe idealul constituirii Uniunii Europene, dar și educarea viitoarei generații de politicieni în plan național, conservarea și promovarea în plan european a valorilor culturale naționale.

           Complexitatea programului constă în organizarea unor activități combinate: educative, culturale, științifice și sociale, toate în conformitate cu cele mai noi tehnici de organizare și comunicare.

          Prin învățarea funcțiilor instituțiilor europene și in special a Parlamentului European, EYP permite tinerilor să se familiarizeze cu modul de gândire și de viață al altor națiuni, să respecte diferențele culturale, să lucreze în echipă, să poată stăpâni mai multe limbi straine și să înțeleagă motivul conflictelor internaționale. Programul EYP dezvolta spiritul de inițiativă constructiva in rândul tinerilor prin sarcini concrete care ofera participantilor experiențe de responsabilizare, roluri de organizator/coordonator, șef de comitet de lucru, jurnalist sau mediator.

           Parlamentul European al Tinerilor a fost creat în 1987, România fiind implicată activ din anul 1997, când prima delegație compusa din elevi de liceu din Cluj-Napoca a participat la Sesiunea Internațională a Parlamentului European al Tinerilor din Salonic-Grecia. EYP organizează anual 3 sesiuni internaționale (primăvară, vară și toamnă), în diverse orașe europene. Sesiunile Internaționale durează 10 zile și se desfășoară cu participarea a peste 250 de tineri din țările Europei geografice. Tinerii au poziții diferite: delegați-politicieni, delegați-muzicieni, jurnaliști, șef de comitet, organizatori, membri în prezidiu/board etc. Pe lângă tinerii participanți, la sesiunile internaționale EYP participă membrii ai Parlamentelor Naționale și membrii ai Parlamentului European și ai structurilor europene (Comisia Europeană, OSCE, Curtea Drepturilor Omului), care participă la  întâlniri cu tinerii participanți (mese rotunde, panel-session, sau intalniri in comitete de lucru pe diverse teme). Urmând modelul Parlamentului European, tinerii participanți la sesiunile internaționale EYP elaborează motiuni de rezoluții, fiind împărțiți in comitete de lucru. Rezolutiile sunt apoi dezbatute și votate de toti participantii in cadrul Adunarii Generale. Aceste moțiuni de rezoluții sunt apoi trimise Parlamentului European, comisarului european pentru Inovatie, cercetare, cultura, educatie si tineret, si reprezentantilor pentru tineret si educatie din cadrul Consiliului Europei, prin aceasta realizându-se o strânsă comunicare între structurile legislative europene și viitorii cetățeni europeni cu drept de vot, in conformitate cu prevederile Strategiei europene pentru tineret (2019-2027), adoptata prin rezolutia Consiliului European la 26.11.2018 ( https://ec.europa.eu/youth/policy/youth-strategy_en )

        Sesiunile de pregatire EYP utilizeaza tehnici si metode educative non-formale in cadrul unor activitati de tip teambuilding, dezbateri in comitete de lucru pe o anumita tema de actualitate (committee work) si dezbaterea in cadrul adunarii generale (General Assembly). Aditional, in program se regasesc si activitati cultural-educative precum  Euroconcert, Eurovillage (prezentarea folclorului tarilor participante si organizarea unui stand expozitional si culinar), Panel session (discutii pe o tema politica cu participarea unor politicieni locali si europeni), intalniri cu tineri apartinand comunitatii locale,  etc.
La cele peste 100 de evenimente regionale, nationale si internationale care se desfasoara in fiecare an in cele 40 de organizatii nationale,  sesiunile EYP reunesc peste  30,000 tineri si 3.500 de tineri voluntari organizatori si educatori non-formali.

         Sesiunile de pregatire EYP au loc sub forma unor sesiuni locale, nationale, regionale sau internationale, tabere EYP, seminarii, forumuri, traininguri pentru jurnalisti, sefi de comitete, organizatori, etc.  Numarul de participanti la aceste evenimente este variabil (intre 30-300 particianti), cele mai importante fiind sesiunile internationale EYP de toamna si primavara. Ultimele Sesiuni Internationale s-au desfasurat in Vilnius (vara 2018), Rotterdam (toamna 2018) si Yerevan (primavara 2019), Valencia (vara 2019) si Hamburg (toamna 2019).
           Lista Sesiunilor Internationale si informatii suplimentare (inclusiv mapele cu Motiunile de Rezolutie adoptate in  Adunarile Generale) gasiti la aceasta adresa.

         Participantii din cadrul unui program educativ EYP au diverse calitati: delegati politicieni, delegati muzicieni (sustin un moment artistic in cadrul Euroconcertului/Eurovillage), delegati ambasadori, chair-person (sef de comitet), journalists (jurnalisti), organizatori locali si internationali, membri in board (presedinte, vicepresedinte, secretar), traineri, coach, mediatori samd. Pe langa tineri in cadrul progtamului EYP participa si profesorii organizatori si insotitori ai delegatiilor si care in cadrul beneficiaza de un program propriu educativ-recreativ si au posibilitatea de a observa activitatea tinerilor in cadrul unui proiect de educatie extracurriculara non-formala. 

        In anul 2019, EYP Romania a organizat sesiuni de pregatire, incepand cu Trainingul de la Busteni din luna martie(module destinate viitorilor organizatori, sefi de comitet sau jurnalisti). Au urmat, in aceeasi locatie, Sesiunile Regionale de Selectie (Muntenia, Transilvania, Moldova), desfasurate in lunile martie-aprilie, pe parcursul a trei zile fiecare. Sesiunea Nationala de Selectie din luna mai a urmarit selectarea delegatiei Romaniei la Sesiunea Internationala Rotterdam, Olanda. In luna august-septembrie 2019 am organizat Forumul International Tomis si Sesiunea Nationala de Selectie ambele pe parcursul a 5 zile fiecare, in Constanta-Eforie Nord, cu participarea tinerilor din Italia, Turcia, Georgia, Germania, Olanda, Suedia etc cu totii uniti sub moto-ul UE “Unity in Diversity” (“unitate in diversitate”). Cele doua evenimente desfasurate in Constanta-Eforie nord au inclus si cursuri de pregatire (training) pentru pozitiile de sef de comitet, jurnalist, organizator programe de educatie nonformala.  Anul s-a incheiat cu sesiunile regionale de selectie dasfasurate la Busteni in lunile octombrie-noiembrie, cu participarea a 350 de tineri din Romania si strainatate. 

Anual programul EYP Romania reuneste peste 1000 de tineri romani cursanti!

Scop si impact:

  • Imbogatirea nivelului de cunostinte in ceea ce priveste institutiile si politicile europene,  informare asupra  problemelor europene de actualitate, incurajarea cetateniei europene active si implicarea tinerilor in luarea de decizii si viata comunitatii locale si europene
  • Promovarea valorilor europene, a tolerantei si a dialogului intercultural, respectul pentru diversitatea de idei, practici si culturi, prin participarea la un program extins la nivelul intregii Europe.
  • dezvoltarea competentelor si aptitudinilor personale, exprimarea constructiva a propriilor opinii cu respectarea legii si a regulilor democratice de dezbatere si dialog

Evaluarile primite de la participantii la programul educativ EYP  arata ca atingem scopul propus, tinerii fiind foarte multumiti de rezultatul obtinut si de impactul pe care programul il are asupra alegerii carierei si evolutiei lor in cadrul societatii contemporane.

Etapele unei sesiuni de pregatire EYP:

  • In prima etapa participantii sunt impartiti in comitete/comisii de lucru cu 10-15 membri, si participa la trainingul de comunicare/“Teambuilding”.
  • In etapa urmatoare este Committee Work, dezbateri in comitete de lucru (de ex. Comitetul pentru probleme de mediu, Comitetul pentru probleme de securitate europeana, Comitetul pentru educatie, cercetare, tineret etc). Tinerii dezbat o tema  curenta de politica europeana sau nationala, stabilesc solutii concrete, documentul elaborat luand forma unei motiuni de rezolutie pe modelul Parlamentului European.
  • Rezolutiile tuturor comitetelor de lucru sunt dezbatute in General Assembly (Adunare Generala), urmarind modelul si regulile de dezbatere ale Parlamentului European. Limba de lucru este engleza.
  • In cadrul unor activitati culturale, precum Euroconcert-ul, Eurovillage-ul (prezentare culinara si folclor), prezentarea tematica a tarilor/regiunilor participante, concursuri sportive, ateliere tematice, prin joc de rol si interpretare artistica originala, participantii isi manifesta creativitatea prin muzica, dans sau arta teatrala.
  • La finalul participarii la curs evolutia tinerilor este evaluata in functie de criterii stabilite in plan international, in baza aceastei evaluari facandu-se calificarea participantului la etapele superioare de instruire (adica in cadrul sesiunilor regionale de selectie sunt selectati tinerii care vor participa la sesiunea nationala, unde mai departe vor fi selectati tinerii participanti la sesiunile internationale samd). Se elibereaza certificat/diploma de participare la programul EYP valabila international si utila in cazul aplicatiilor la facultate sau alte programe internationale pentru justificarea activitatilor extracurriculare de voluntariat si parcurgerea unui program de educatie europeana de tip non-formal. Tinerii participanti la program devin automat membri intr-un for decizional virtual (Parlamentul European al Tinerilor Romania) in cadrul caruia vor avea sedinte anuale, dezbateri, alegeri libere pentru organele de conducere (board), participare la elaborare de proiecte si strategii de dezvoltare a programului EYP, vor putea evolua pe diferite pozitii si functii facand un exercitiu de democratie parlamentara.
  • Participarea la sesiunile internationale EYP gazduite de marile orase europene este conditionata de participarea cu succes la sesiunea nationala de selectie si la celelalte cursuri sau traininguri educative propuse in cadrul proiectului EYP Romania.
  • Pentru vizionarea filmelor de prezentare a programului educativ EYP va rugam sa consultati sectiunea “Filme EYP” a acestui web site – filmele exemplificative pentru sesiunile regionale, nationale, forum de pregatire sau training EYP ( https://eypromania.eu/filme-eyp-romania/ )

Profesorii insotitori au parte de un program special care le permite dezvoltarea de noi competente in aria educatiei non-formale si informale. Totodata profesorii intra in reteaua pan-europeana a programului EYP pentru adulti organizatori, profesori si traineri educatie non-formala si primesc certificat/diploma de participare la program. In cadrul retelei se vor putea stabili contacte noi, schimburi de experienta intre profesori si scoli si participari la proiecte internationale comune. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evenimente recente 

Call for Romanian delegations at EYP Romania NSS autumn ’22, 21-24.10.2022 Busteni
Deadline for applications 1.10.2022

Elections for County Coordinators project EYP Romania

Online voting form here: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeE-fhWJJSRTrxwHRVQ_-VjJa9Lu-E59PS47smbAbuHbfsp4Q/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

More info about candidates here: https://drive.google.com/file/d/1GasyeO2Lee5JH0eWiYZA6eVbeA9AB9rK/view?fbclid=IwAR1S90BJ3w-tGK1rOgTXiU_OpVd9QdL6babcNG0Oz9PpKv4SKGCv5CeVM-8

Candidates video manifestos on out Facebook page “European Youth Parliament Romania”

Deadline for submitting votes: 23.12.2021

NSS Oradea ’21, 7-10.09.2021

NSS Oradea ’21, 7-10.09.2021

We are more than happy to announce Oradea’21 National Selection Session of EYP Romania, head-organised by Alexandru Bondrea (RO). It will be held physically between 7th and 10th of September (6th being CMOJ day) in the beautiful city of Oradea.

The theme “Reshaping communities” aims to provide participants a space to reflect on the impact of pandemics in regards to various communities while finding viable options to improve how they interact with nature.

More info about event here:
https://drive.google.com/file/d/1g2hHJ94LsXRNFXLXtbutdcPavy_oyDDo/view?usp=sharing

Delegations application form here:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScdzAnr11Cw2KIgDnofP2vlODXIeXUrwo6X9Wt7HXJrTiOsbA/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

Deadline for applications: 15.08.2021