Evenimente EYP Romania:

EYP are in organizare o serie de evenimente care contin in program elementele esentiale unor activitati extra-curriculare complete: Teambuilding, Committee Work, General Assembly (dezbatere formala).  Aditional, in program se gasesc si momente cultural-educative precum  Euroconcert, Eurovillage (prezentarea folclorului tarilor participante si organizarea unui stand expozitional si culinar), Panel session (discutii pe o tema politica cu participarea unor politicieni locali si europeni), etc.
La cele peste 100 de evenimente regionale, nationale si international care se desfasoara in fiecare an in cele 34 de organizatii nationale,  sesiunile EYP reunesc peste  30,000 tineri.

Evenimente EYP au loc sub forma unor sesiuni locale, nationale, regionale sau internationale, tabere EYP, seminarii, forumuri, traininguri pentru jurnalisti, chair-person, organizatori, etc.  Numarul de participanti la aceste evenimente este variabil (intre 30-300 particianti), cele mai importante fiind sesiunile internationale EYP de toamna si primavara. Ultimele Sesiuni Internationale s-au desfasurat in Vilnius (vara 2018), Rotterdam (toamna 2018) si Yerevan (primavara 2019). Urmatoarele Sesiuni Internationale EYP vor avea loc in Valencia (vara 2019) si Hamburg (toamna 2019), urmand Milano, in primavara anului 2020.
Lista Sesiunilor Internationale se gaseste la aceasta adresa.

Participantii din cadrul unui eveniment EYP au diverse calitati:delegati politicieni, delegati muzicieni (sustin un moment artistic in cadrul Euroconcertului/Eurovillage), delegati ambasadori, chair-person(sef de comitet), journo (jurnalisti), organizatori locali si internationali, membrii boardului (presedinte, vicepresedinte, secretar), membrii comitetelor nationale si internationale EYP, toti avand calitatea comuna de membri EYP. Pe langa acestia sunt invitati profesorii organizatori ai delegatiilor (care in cadrul evenimentului participa la programul general si la un program propriu educativ-recreativ). De asemenea sunt invitate oficialitati locale si internationale, ambasadorii tarilor participante, membrii Parlamentului European si ai Comisiei Europene, etc.

In anul 2018, EYP Romania a organizat o serie de evenimente de anvergura, incepand cu Trainingul pentru Oficiali (module destinate viitorilor organizatori, sefi de comitet sau jurnalisti), organizat la Busteni, in luna martie. Au urmat, in aceeasi locatie, Sesiunile Regionale de Selectie (Muntenia, Transilvania, Moldova), desfasurate in lunile martie-aprilie, in decursul a cate trei zile. Sesiunea Nationala de Selectie din mai si-a pus amprenta prin pregatirea delegatiei Romaniei ce ne-a reprezentat, ulterior, in Rotterdam, Olanda, la Sesiunea Internationala. Lista de evenimente continua cu Forumul International si Forumul National de Selectie, organizate in Oradea. Amintim de prezenta ridicata a delegatilor si oficialilor straini veniti din tari precum Italia, Turcia, Georgia, Olanda, urmarind moto-ul “United in Diversity” (uniti in diversitate) . Ca ultim progres al fiecarui an, urmeaza, in lunile octombrie-noiembrie, al doilea set de Sesiuni Regionale de Selectie, organizate la Busteni.
In fiecare an, EYP Romania are un total de aproximativ 1050 de participanti.

Scopuri si impact:

  • Cresterea nivelului de cunostinta asupra tematicilor europene, incurajarea manifestarii active a cetateniei europene si motivarea studentilor si a elevilor de a se implica in politicile europene;
  • Promovarea intelegeriiinternationale, a dialogului intercultural si diversitatea ideilor si a practicilor;
  • Contribuirea la dezvoltarea competentelor si aptitudinilor personale ale tineretului European;
  • Punerea la dispozitia tinerilor din Europa o platform de exprimare a propriilor opinii.

Feedback-urile primite in mod sistemitic de la participantii la evenimentele noastre  arata ca EYP isi indeplineste cu succes scopurile.

Ce facem noi? 

Toate sesiunile EYP se desfasoara conform unui program care are la baza o metodologie comuna:

  • Mai intai, participantii sunt impartiti in comitete, fiind implicate ulterior in trainingul de comunicare numit “Teambuilding”.
  • In etapa urmatoare, Committee Work (lucru in comitet), tinerii delegati lucreaza impreuna pe o tema  curenta de politica europeana , in vederea propunerii unei motiuni de rezolutie.
  • In final, rezolutiile tuturor comitetelor sunt dezbatute in General Assembly (Adunare Generala Parlamentara), urmarind modelul Parlamentului European. Limbila de lucru este engleza.
  • Prin prisma unor evenimente culturale, precum Euroconcert-ul, Eurovillage-ul sau Prezentarea Tarilor, participantii devin active si creativi in exprimarea prin muzica, interpretarea unui rol sau dans.

Profesorii insotitori au parte de un program special care le permite dezvoltarea de noi competente, cat si stabilirea unei retele pan-europene. Aceste retele folosesc adesea la stabilirea de noi schimburi si proiecte de invatare. 

Participarea la evenimentele internationale EYP este conditionata de calitatea de membru EYP Romania si de participarea cu succes la sesiunea nationala de selectie si la celelalte evenimente propuse de EYP Romania.

Evenimente urmatoare:

Anunț

Din păcate, evenimentele pentru tineret programate în cadrul proiectului EYP ROMANIA în cursul anului 2020 au fost anulate din cauza pandemiei COVID-19. Vă rugăm să urmăriți pagina noastră web și canalele noastra de comunicare social media pentru a vă informa asupra...

Sesiunile Regionale de Selecție Primăvară 2020

Sesiunile Regionale de Selecție Primăvară 2020

    Sesiunile Regionale de Selecție EYP RO primăvara 2020 au fost amânate din cauza pandemiei Covid 19 și a condițiilor impuse prin starea de urgență. Datele noi de desfășurare vor fi anunțate pe site și prin email pe grupul Yahoo! al membrilor EYP Romania...

CJO Training 2020

CJO Training 2020

Trainingul anual EYP RO și Întâlnirea anuală a coordonatorilor proiectului EYP RO au fost amânate din cauza pandemiei Covid 19 și a condițiilor impuse prin starea de urgență. Datele noi de desfăsurare vor fi anunțate pe site și prin e-mail pe grupul Yahoo! al...